Voor 22:00 uur besteld, morgen bezorgd*

Hoe werkt een koffiezetapparaat?

Hoe werkt een koffiezetapparaat eigenlijk?

Voor elk apparaat geldt dat, om het effectief te kunnen repareren, het handig is om te weten hoe het werkt. Daarom zetten we hieronder voor jou, zo eenvoudig en helder mogelijk, uiteen hoe een koffiezetapparaat werkt.

Soorten koffiezetapparaten

Allereerst is het belangrijk om te weten welke verschillende soorten koffiezetapparaten er allemaal zijn. De verschillende types koffiezetapparaten zijn grofweg als volgt in te delen:

  • Percolator;

  • Cafetière;

  • (Dubbel) filter koffiezetapparaat;

  • Koffiezetapparaat met koffiepads of coffeecups; en

  • Volautomaat.

Percolator

Een percolator is een van de oudste types koffiezetapparaten. Een percolator zorgt ervoor dat kokend water naar boven borrelt, door een laag fijngemalen koffie- of espressomaling heen, en brouwt zo de koffie. De welbekende Bialetti koffiezetapparaten zijn hier voorbeelden van.

Cafetière

Een cafetière is een koffiezetapparaat dat vooral gewaardeerd wordt omdat deze de smaken en aroma's van koffie beter benutten. In feite is het een soort glazen kan waar de grofgemalen koffie in geschept wordt. Daarna giet men heet water over de koffie, en wordt het koffiedik onder een goed sluitend, metalen filter, naar beneden gedrukt. Hoewel de smaak en het aroma superieur zijn, zorgt dit apparaat voor o.a. catestol, wat cholesterolverhogend is.

Dubbel koffiezetapparaat

Een dubbel koffieapparaat klinkt als iets heel bijzonders, maar valt reuze mee. Zo'n dubbel koffiezetapparaat heeft, simpelweg, de mogelijkheid om twee kannen naast elkaar te gebruiken die tegelijkertijd koffie kunnen bereiden. Handig als het koffieverbruik hoog is. Een andere variant op deze koffiezetapparaten heeft één kan en een piston. Daarmee kan bijvoorbeeld espresso bereid worden. Een (papier)filter koffiezetapparaat verwarmt water, dat verdampt neerslaat op een filter gevuld met grofgemalen koffie. De koffie die jeit het filter in een kan stroomt, bevat minder cholesterolverhogende stoffen dan de koffie van een cafetière.

Koffiepads of coffeecups

De laatste jaren zijn koffiezetapparaten die gebruik maken van pads of coffeecups steeds populairder geworden. Apparaten zoals de Senseo van Philips, de Nespresso apparaten, de Tassimo van Bosch of de eigenzinnige Dolce Gusto apparaten van Nescafé. Deze apparaten zijn ontwikkeld om een of twee kopjes koffie te zetten met een verfijnde smaakbeleving (al wordt er wisselend op gereageerd door koffieliefhebbers). Meestal zijn deze apparaten ook interieurvriendelijk en fantasievol gedesigned.

Volautomaat

Een volautomaat koffiezetapparaat bevat een reservoir gevuld met koffiebonen. In feite wordt de koffie hierdoor zo vers mogelijk gezet: het apparaat bevat zelf een koffiemolen die de koffiebonen vermaalt. Daarna is het bereidingsproces te vergelijken met andere apparaten, maar doordat de gemalen koffie zo vers is, is de koffie veel voller van smaak. De interne koffiemolen maakt wel meestal redelijk wat geluid.

Geschiedenis van het koffiezetapparaat

  • Al meer dan duizend jaar voor Christus werd koffie bereid, (zoek eens naar de legende van de Ethiopische geitenherder Kaldi) maar tot de introductie van het koffiezetapparaat werd dit op een vrij omslachtige manier bereid. Zonder enige filtermethode werd de vermalen koffie gewoon met water meegekookt. De eerste paar kopjes smaakten goed, de rest kon je weggooien...

  • In 1818 introduceerde Mr Laurens in Parijs het allereerste koffiezetapparaat, dat volgens het principe van een percolator werkt.

  • In 1822 werd - uiteraard óók in Frankrijk - het eerste espresso-apparaat op de markt gebracht.

  • In Chicago vond in 1901 Satori Kato de 'instant coffee' uit, de welbekende oploskoffie waar je enkel heet water bij hoefde te voegen.

  • De Engelse chemicus George Constant Washington vond in 1906 de eerste massa-geproduceerde oploskoffie uit.

  • Een huisvrouw uit Dresden (Duitsland) genaamd Melitta Bentz, vond in 1908 het allereerste papieren koffiefilter uit. Nu nog is Melitta een vooraanstaand koffiefilter merk.

  • In1946 werd de koffiezetapparaat uitgevonden. Meerdere bedrijven beweren de oorspronkelijke uitvinder ervan te zijn, dus daar is geen duidelijkheid over.

  • In de jaren '60 kwamen er koffiezetapparaten met intern ingebouwde koffiemolens (zoals de volautomaat).

  • Na 1991 werden espresso's en cappuccino's erg populair en kwamen er zowel apparaten op de markt om deze luxe koffie's zelf thuis te maken, als opties in de koffiezetautomaten om deze koffie te bereiden.

Hoe werkt een koffiezetapparaat

Onderdelen van een koffiezetapparaat

Door al deze verschillende types koffiezetapparaten en dan ook nog een hoge diversiteit aan modellen per type of merk, is het lastig om in teveel detail uit te leggen hoe een koffiezetapparaat werkt. Het verschilt natuurlijk nogal per type. Maar in grote lijnen is er altijd sprake van een dosis gemalen koffie, een filter, en heet water. In de afbeelding rechts zijn de verschillende onderdelen van een papierfilter koffiezetapparaat te zien, en ernaast de onderdelen van een typische percolator. Van de overige koffiezetapparaten zoals de Nespresso of de volautomaat zijn zoveel specifieke afwijkingen per merk en model dat we die hier niet kunnen veralgemeniseren. In essentie werkt het apparaat van binnen echter soortgelijk als de twee afgebeelde koffiezetapparaten.

Trivia: populaire ontbijtdrank in New York

Een leuk weetje om te delen bij de koffiezetter: Pas in 1668 werd koffie populairder dan bier in New York om te drinken bij het ontbijt. Inderdaad, tot dan toe was bier populairder. Koffie smaakte ook beter bij gebakken eieren, merkte men op! Tegenwoordig is New York uiteraard bijna synoniem met koffie, met al haar hippe koffiebars en rijke koffiearoma's vanuit alle windrichtingen.


Zodra je de oorzaak hebt gevonden en het probleem blijkt veroorzaakt te worden door een defect onderdeel, dan kan je hier direct jouw benodigde koffiezetapparaat onderdelen bestellen. Ook bijvoorbeeld Siemens koffiezetapparaat onderdelen.

Geplaatst op: 2-1-2015